Ziekten en erfelijke aandoeningen
Duitse Herders kunnen last krijgen van onder andere elleboog- en heupdysplasie. Bij deze gewrichtsaandoeningen sluiten de gewrichtsonderdelen niet goed op elkaar aan, wat pijn en problemen met bewegen veroorzaakt. Dit is deels erfelijk, de ontwikkeling ervan wordt mede bepaald door voeding en belasting van de gewrichten. Het is belangrijk om een jonge hond die nog niet uitgegroeid is niet te wild te laten spelen, teveel achter ballen aan te laten rennen of andere belastende activiteiten te laten doen. Geef uw hond een goede kwaliteit voeding zodat botten en spieren goed worden opgebouwd.
Omdat deze gewrichtsafwijkingen erfelijk zijn, is het van belang dat de beide ouderdieren deze niet hebben. De rasvereniging stelt het testen van de ouderdieren op deze ziekten verplicht. Het is dan ook verstandig om uw pup aan te schaffen bij een fokker die is aangesloten bij de rasvereniging. Zo verkleint u de kans op deze aandoeningen, die veel zorgen en hoge behandelkosten met zich mee kunnen brengen.
Soms kunnen Duitse Herders op latere leeftijd last krijgen van Degeneratieve Myelopathie, een ziekte waarbij het ruggenmerg wordt aangetast en die tot verlamming leidt. De eerste verschijnselen zijn een wankelende gang doordat de hond de controle over de achterpoten verliest. Het dier heeft hierbij geen pijn. Er is helaas geen behandeling tegen de ziekte.
Zoals bij meer rassen komt ook bij Duitse Herders een aantal huidproblemen voor, waaronder atopie (een jeukende, allergische huidreactie) en Duitse Herder Pyodermie. Deze laatste aandoening is waarschijnlijk deels erfelijk en komt alleen bij Duitse Herders en kruisingen hiervan voor. Hierbij ontstaan spontane zweren, eerst op de rug en de achterpoten en later tot over het hele lichaam. Soms is dit gecombineerd met perianaal fistels, een aandoening die ook af en toe bij Duitse Herders optreedt en waarbij gaten en kleine gangetjes ontstaan in het weefsel rond de anus. Dit komt bij de Duitse Herder vaak door een afwijking in het immuunsysteem van de hond en is vrijwel niet te genezen.
Ook zijn Duitse Herders gevoelig voor hot spot, een jeukende ontsteking van de huid die vooral bij honden met een dikke vacht voorkomt, soms ook als gevolg van een atopie. Andere aandoeningen die af en toe kunnen voorkomen bij Duitse Herdershonden zijn dwerggroei en afwijkingen in het maag-darmkanaal.
Bron: http://www.licg.nl/dp/dieren/zoogdieren/hond-hondenrassen/hond/duitse-herder.html